Velen zullen het herkennen, dat heerlijke gevoel als je in het voorjaar, dat eerste kopje koffie of thee weer in de tuin kunt drinken, terwijl het zonnetje zijn best doet. Bij mij roept dat toch wel een vorm van geluk op! De zon is gezond, maar met mate en…..met de juiste ‘voorzorgsmaatregelen’!
Helaas kondigen zich dan ook de eerste “zonneallergie patiënten” aan.
Ik wil nu niet ingaan op aandoeningen die (teveel) zon kan veroorzaken. Daar wordt tegenwoordig in de media GELUKKIG heel veel aandacht aan gegeven. Maar hoe kun je verstandig van de zon genieten, een gezond kleurtje krijgen en op verantwoorde wijze de broodnodige vitamine D binnen halen. Belangrijke factor in dit verhaal, wat is en doet UV straling en niet te vergeten het overgrote deel infrarood waar we aan bloot staan. Vaak wordt niet gerealiseerd dat we hier zomer en winter aan bloot gesteld worden. Maar juist in de zomer moeten we hier extra alert op zijn.
Wat is zonlicht?
Een zonnestraal bestaat voor ca 6-10 % uit UV licht en ca 50 % infrarood:
- zichtbaar licht
- ultraviolet type A licht (UV A)
- ultraviolet type B licht (UV-B)
- ultraviolet type C licht (UV-C) dringt niet door de dampkring
- Infrarood licht
UV-A-licht veroorzaakt DNA schade
UV-B-licht maakt vitamine D aan, bij te veel blootstelling veroorzaakt het zonnebrand en DNA schade
Infrarood dringt diep in de huid en verwarmt deze (wat hitte stuwing/ blaasjes kan geven)
Wat is zonneallergie?
Zonneallergie of lichtovergevoeligheid is een overgevoelige reactie van de huid op zonlicht.
Symptomen
De huid gaat jeuken en er ontstaan rode vlekken met bultjes of blaasjes, de huid kan gaan schilferen en droog aanvoelen. Vaak treedt dit op bij jonge vrouwen. De overgang van lente naar zomer geeft vaak de meeste klachten. Er kan gewenning optreden waardoor de verschijnselen in de loop van de zomer verminderen of zelfs helemaal afnemen.
“Echte” zonneallergie komt minder vaak voor dan we denken, te pas en te onpas wordt deze kreet gebruikt, terwijl de oorzaak van uitslag die tot zonneallergie wordt gebombardeerd vaak door andere factoren wordt opgeroepen.
Kunnen we de externe factoren uitsluiten, blijkt het aantal “zonneallergie” gevallen drastisch af te nemen.
We nemen een groep mensen die zeggen dat zij een zonneallergie hebben en lopen de volgende mogelijkheden door.
Oorzaken van een reactie van de huid op zonlicht:
- door gebruik van (lichtgevoelige)medicijnen, crèmes, cosmetica of contact met planten.
Bij medicijn gebruik, ALTIJD in overleg met een arts of apotheker kijken of er een alternatief beschikbaar is. Op het moment dat deze veroorzakers buitenspel worden gezet verdwijnt de huidreactie vaak vanzelf binnen enkele dagen tot weken. Vaak zien we dat we hier wel te maken hebben met een “gevoelige huid” die snel en hevig reageert. TIP, vanaf de lente, dagelijks de huid die aan de zon wordt blootgesteld insmeren met een goede zonnecrème.
De groep “zonneallergie kandidaten” slinkt aanzienlijk.
- Warmtestuwing veroorzaakt door infraroodstraling
Doordat infrarood diep in de huid dringt, kan hier een ‘hitte stuwing’ ontstaan, waardoor soortgelijke symptomen kunnen ontstaan zoals bij een zonneallergie, in de vorm van blaasje en bultjes. Door een zon beschermingsproduct te gebruiken waar ook een infrarood protector inzit, wordt het infrarood als het ware terug gekaatst en voorkom je warmtestuwing.
Jawel de groep “zonneallergie kandidaten” wordt alweer wat kleiner.
- Warmte uitslag “Miliaria” bij een hoge omgevingstemperatuur en vaak een hoge luchtvochtigheid
Warmte uitslag is in de meeste gevallen een onschuldige aandoening, die binnen een paar uur tot een paar dagen vanzelf weer verdwijnt.
Omdat het menselijke transpiratievocht een hoog zoutgehalte bevat, kan dit de huid irriteren in de vorm van kleine ontstekingen, blaasjes of rode bultjes.
Deze uitslag heeft dus eigenlijk niets te maken met de zon, maar treedt op in warme zonnige periodes en wordt daarom vaak geassocieerd met zonneallergie. Dit openbaart zich in en rondom huidplooien en behaarde gebieden. Maar….ook nauw aansluitende kleding kan dit over grote delen van het lichaam veroorzaken. Draag luchtige kleding, bij voorkeur materialen zoals katoen die goed vocht op kunnen nemen. Vermijd synthetische kleding! Verminderen van beharing, door scheren bij voorkeur met een tondeuse, omdat een scheermesje of waxen de huid extra kan irriteren, kan warmte uitslag voorkomen.
Joepie, de groep “zonneallergie kandidaten” is nog verder geslonken.
Nu blijft er slechts een kleine groep over die daadwerkelijk met een zonneallergie te maken heeft.
Deze groep mensen verwijzen wij ALTIJD door naar een arts, zij hebben helaas een echte zonneallergie. Medicijnen of in extreme gevallen, volkomen vermijden van zon biedt dan nog uitkomst.
De zonvakantie is geboekt, nieuwe bikini, zwembroek, slippertjes, strandjurkjes en hippe korte broeken zijn gekocht. Om het vakantie gevoel compleet te maken op de luchthaven nog even een lekker luchtje kopen, laat het feest maar beginnen. Waar zijn de oh zo belangrijke zonneproducten in dit verhaal! Vaak wordt hier zwaar op beknibbeld of zelfs helemaal vergeten, met als gevolg dat men verbrandt, wat je vakantiepret aardig bederft. Dan hebben we het nog niet over wat deze zonbeschadiging op langere termijn met je huid doet!
TIP Zeker bij een zonvakantie, zorg dat je ruimschoots zonnecrème bij je hebt met minimaal een UV-A/B filter en SPF 30 en SPF 50. Ook met een hoge beschermingsfactor krijg je een mooi kleurtje. Vergeet de aftersun niet, na een dag zon, zee en transpireren, hydrateert en verzorgt deze de huid op maat.
Onze DALTON Marine Cosmetics schoonheidsspecialist adviseert u graag om uw huid mooi de zomer door te laten komen. Uw huid is het waard!
Ik wens iedereen een prachtige zomer toe, zon met mate, maar smeer volop.
Linda Pelser – huidspecialist
www.pelsch.nl
Tel: 036-5497957